Our story

Wat ben ik hier in hemelsnaam aan het doen? We hebben het allebei zo vaak gedacht, tijdens ons werk voor modebedrijven. Indi dacht het terwijl ze schoen na schoen in de afvalcontainer gooide.
Het seizoen was voorbij, de schoenenwinkels hadden hun keuze gemaakt in de showroom van de schoenenontwerper waar ze werkte. Stapels leren schoenen waar een dier voor dood was gegaan, zouden verbrand worden. En dat vinden we heel normaal. Net als dat Indi geregeld moest klagen bij de schoenenfabriek in de Pakistaanse brandende woestijnzon. Een zilveren rits is geen oudzilveren rits, dus hop, geef ons maar korting. Heel herkenbaar voor Ayla: zij werkte voor een klein modebedrijf dat aan boetiekjes verkoopt. Haar baas hijgde in haar nek, het moet sneller, sneller, en goedkoper! Dus bellen naar India, waar mensen van sochtends vroeg tot savonds laat aan het werk waren, zeven dagen per week: jullie hebben je deadline niet gehaald en dit knoopsgat zit een halve centimeter te laag, dus korting! En ook Ayla moest veel van haar zelfontworpen kleding weggooien, want het is goedkoper om meer te laten maken dan precies die hoeveelheid die een winkel wil afnemen. Hier gingen we dus mooi niet meer aan meewerken.
Maar wat dan? De mode helemaal de rug toekeren? Dan blijft alles hetzelfde.
En hier vonden wij elkaar, Indi uit Den Bosch en Ayla uit Amsterdam. Ziggy &Ayla. Verliefd op mode, maar wel op onze manier. Wij hebben een radicale beslissing gemaakt: nooit werken met nieuwe stof. Want ja, duurzame labels zijn er zoveel, maar die zachte biokatoen of hippe Tencel moeten nog steeds geproduceerd worden. En dat kost energie, VEEL energie. Het is bizar hoe vaak een stuk stof de wereld over reist voordat het als kledingstuk aan een hangertje hangt: drie tot negen keer. Geloof ons maar, we hebben zelf talloze postpakketjes ingepakt. En daarom zit er in onze pakken en kimono’s, die we speciaal voor jou op maat maken, geen enkel reepje nieuwe stof. We gebruiken het ondergeschoven kindje van de textielwereld, dat wat echt niemand meer wil hebben: beddengoed, slaapzakken, gordijnen…en wij maken er items van waar je mee wilt paraderen. Van unieke stof die je zelf bij ons hebt uitgekozen, of die supernostalgische gordijnen uit je oude kinderkamer. Complimenten zul je krijgen. En dat jij dan semi-nonchalant zegt: ‘Ja vet he? Dit was ooit een slaapzak.’

English version under construction
WhatsApp Image 2021-06-23 at 18.59.49 (1)
collectie beeld blauw website
Insta: ziggy_andayla // ziggyandayla@gmail.com // AMSTERDAM